Septum

Instinctief aanvoelen

Gisteren had ik terug een consultatie bij mijn gynaecoloog. Na ons derde miskraam, in juli laatstleden, gingen we voor een tweede opinie in een ander universitair ziekenhuis. Waarom loopt het telkens mis en waarom steeds rond dezelfde termijn van 6-7 weken zwangerschap? Die antwoorden willen we wel eens weten.

Mijn eerste diagnose was niet juist, dat voelde ik ook instinctief aan. Zeker na de derde keer! Toen de gynaecoloog zei dat hij ons nu toch wou doorverwijzen, zeiden we dat we de afspraak al gemaakt hadden. Hij stond er volledig achter en had mijn dossier al klaarliggen om door te sturen.

De tweede opinie gaf ons dus gelijk. De eerste diagnose was niet juist. Ik heb geen hartvormige (bicornuate) baarmoeder, hoe romantisch dat ook mag genoemd worden. Ik heb een septum! Een septum is een tussenschot in de baarmoeder (volledig of gedeeltelijk. Bij mij is die gedeeltelijk. Het goede nieuws is dat een septum weggenomen kan worden via een therapeutische hysteroscopie, in tegenstelling tot een bicornuate baarmoeder waar niks aan kan gedaan worden. Er komt dus geen snijden in de huid aan te pas! Oef!

septum.jpg

De professor wou niets uitsluiten. Ze wil niet op haar geweten hebben dat, indien ik nog miskramen zou krijgen, ze iets over het hoofd zag. Ze kan bijgevolg niet met 100% zekerheid zeggen dat het septum dé oorzaak is van al onze ellende. Verdere onderzoeken op het bloed worden dus ook gedaan, stolling en karyotypering. Wat is dat nu weer? Laten we het simpel uitleggen:

Karyotypering = chromosomenonderzoek (aantal, lengte en genetische invulling). Er wordt via deze test naar afwijkingen gezocht bij beiden.

Stolling = Een verhoogde stolling van het bloed bij de vrouw kan leiden tot miskramen (Antifosfolipidensyndroom).

7 tubes bij mij en 1 bij m’n vriend. Als je weet dat mijn vriend geen fan van naalden is, had ik toch een klein binnenpretje omdat hij ook eens op de pijntafel mocht gaan liggen (evil van mij, I know…).

22 september word ik geopereerd, ik kijk er dubbel naar uit. Blij dat er eindelijk iets gedaan wordt, maar tegelijk wat onzeker voor de ingreep…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s