Geen categorie

De eisprong en het gebruik van ovulatietesten.

Een nieuwe cyclus betekent opnieuw opvolgen of er een eisprong zal plaatsvinden. Een vrouw die niet in een traject zit kijkt gewoon hoe lang haar cyclus gemiddeld is en weet dat ze dan ongeveer in de helft van die cyclusperiode haar eisprong krijgt. Iemand als ik daarentegen, met pcos, kan dit niet berekenen want ik heb geen cyclus. Geen cyclus betekent geen menstruatie, geen groei van eitjes, geen opbouw van baarmoederslijmvlies, geen eisprong en dus geen kans op zwangerschap. Niks, nada, noppes, niente, rien de rien…

Om een eisprong te kunnen hebben moet er eerst een eicel groeien. Om onvruchtbaarheid als gevolg van het ontbreken van de eisprong te kunnen behandelen kan medicatie (pillen of inspuitingen) gebruikt worden. Door hormoontherapie kun je het rijpen van één of meerdere eicellen stimuleren. In februari dit jaar maakte ik hier voor het eerst kennis mee. Clomid (Clomifeen) zou voor mij het middeltje worden. Clomifeen behoort tot de groep anti-oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) en bevordert de eisprong (ovulatie). Meestal wordt met Clomid gestart vooraleer over te gaan op spuiten. Als je niet reageert op de gewone dosis van 50mg, dan kan de dosis verdubbeld worden. Reageer je dan nog niet, dan kan naar 150mg gegaan worden. Als deze dosis nóg niet werkt, dan is Clomid niet het reddende engeltje en moet je naar inspuitingen overgaan. In mijn geval was het omgekeerd. Tuurlijk wat had je gedacht? Het moet altijd raar verlopen bij mij weet je nog…

Toen ik na mijn eerste miskraam plots niet meer ongesteld werd en dit na 5 maanden nog altijd niet het geval was, zei de gynaecoloog dat het heel moeilijk ging zijn om zonder hulp terug zwanger te geraken. Dit voelde aan als een mokerslag, vooral omdat we de eerste keer zo snel en makkelijk zwanger werden. Hij schreef dus Clomid 50mg voor. Doordat ik de week ervoor wel toevallig nog eens mijn maandstonden had mocht ik onmiddellijk starten met innemen, een beetje tegen de standaard in op cyclusdag 10 (normaal van cd3-cd7 of cd5-cd10), omdat er op echo nog niks te zien was. Dit bleek niet zo goed. Wat later, gezien op een volgende echo, had ik overstimulatie. Vier follikels! Dit mocht niet dus kregen we het advies bescherming te gebruiken. Toch werd ik zwanger. Ik moet een eisprong gehad hebben van een waarschijnlijk eerder gesprongen vijfde follikel. Helaas werd het mijn tweede miskraam. Officieel een biochemische zwangerschap omdat het niet op echo werd vastgesteld. Na mijn derde miskraam herkenden ze het wel als miskraam, omdat het echt geen toeval meer was. Het enige goede nieuws aan deze Clomidcyclus was dat ik er zéér goed op reageerde, té dus. De volgende poging zou aan halve dosering moeten gebeuren.

Clomid 25mg gaf een prachtige follikel op. Ééntje, zoals het moest! Oef! Ik hoefde niet over te gaan naar spuiten. Meerdere follikels mogen bijvoorbeeld wel als je in een IFV- of ICSI-behandeling zit. Hoe meer eitjes, hoe meer mogelijke bevruchtingen en hoe meer kansen op terugplaatsingen per poging. In een natuurlijke cyclus is één follikel gewenst. Meerlingenzwangerschappen zijn niet gewenst, ook niet in normale omstandigheden, vanwege de hogere risico’s tijdens de zwangerschap. Clomid beïnvloedt de hersenen waardoor het een andere werking heeft dan de inspuitingen die rechtstreeks op de eierstokken werken. Het is echt heel afhankelijk per persoon waar je goed mee bent. De tweede Clomidronde met 25mg was ik niet zwanger. De volgende wel, maar je weet al hoe die afliep…

Deze maand volg ik mijn cyclus weer op met ovulatietesten, de enige testdrang die ik heb. Als ik een zwangerschaptest wil doen wacht ik gewoon mooi af of mijn menstruatie zich aanmeldt of niet. Die drang om vier dagen, vijf dagen of langer vooraf te willen testen heb ik hier dan niet omdat ik, zoals ik al eens eerder schreef, een hekel heb aan tuurtesten. Met ovulatietesten is het anders. Vaak wordt beweerd dat ze bij PCOS niet werken. Bij mij, mits Clomid, wél! Je dipt gewoon een stickje in urine en wacht enkele minuten af. Een licht streepje is negatief, een streep donkerder dan de controlestreep is je piek. De piek duurt zo’n 48 uur en begint ongeveer 24-36 uur voorafgaand aan de ovulatie. Op onderstaande foto zie je mijn piek van de vorige cyclus, op een extra gevoelige test (groene) en een gewone test. Ja, ik weet het, 2 soorten, maar ik wou toen het verschil weten tussen de twee. Ik ben erachter gekomen dat ik liever de gewone gebruik (omdat de extra gevoelige testen moeilijker te onderscheiden waren).

20170606_124351.jpg

Eerst was ik bang dat ik niet meer ging reageren op Clomid. Tijdens de follikelmeting gisteren was er echter één follikel van 14,5mm en voor de eerste keer groeit mijn baarmoederslijmvlies mooi mee. Deze was al 6,5mm dik, wat nu al dikker is dan alle vorige pogingen! Zo hoort het ook bij Clomid. Een embryo heeft een veilig en dik genoeg nestje nodig om te kunnen groeien. Een follikel groeit eerst zo’n 1mm per dag tot ze ongeveer 14mm zijn, daarna groeien ze 2mm per dag en rond 20mm springt hij. Dit is een standaard uitleg en geldt niet voor iedereen. Een eicel kan ook sneller of trager groeien. Als ik toch even deze redenering volg, en die van mijn gynaecoloog na de follikelmeting, zou ik dit weekend ergens kans hebben om te ovuleren. We kregen dus “huiswerk” mee haha!

De cyste was wat gekrompen. Een halve centimeter, maar hij zit er nog dus jubelen we nog niet te luid. Als ik deze ronde niet zwanger ben, wat heel realistisch is met amper 20% kans per poging, ga ik op zijn minst al blij zijn dat mijn baarmoeder nog functioneert (na de septumresectie) en de Clomid nog werkt. Dinsdag weten we of ik mijn eisprong had of dat deze er nog aan zit te komen. Voor nu test ik braaf twee maal per dag, rond de middag (mag niet met ochtendurine i.t.t. zwangerschapstesten) en vroege avond, om mijn piek te vinden. Toch een beetje fingers crossed!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s